top of page

2004 Åland

I juli seglade vi till Åland tillsammans med bästisarna Lena och Börje. De hade en segelbåt tillsammans med kompisfamiljen Söderlunds och båten låg förtöjd på Ljusterö vid Söderlunds sommarställe i Linanäs. Hela seglingen tog 9 dagar och vi tillryggalade ca 200 sjömil. Tack Lena o Börje för en riktigt fin upplevelse!

Skanning_20210320 (2).jpg

Efter en god lunch hos Söderlunds i Linanäs gjorde vi oss redo för avfärd. Ska allt detta få plats i båten?

Det blir en kort seglats till Furusund för bunkring, som blev besvärlig visade det sig. Vi fick bära dunkar från en mack på land! Sjömacken hade slut på både diesel och vatten!

Första övernattning blir på den lilla ön Ålandet. Efter en god natts sömn gör vi den korta seglingen till Arholma med storen revad. Kallt.

Vi fick en härlig promenad på den vackra ön Arholma! Därefter middag och nattning.

Det var blåsigt och kallt när vi lämnade Arholma vid 13-tiden dagen därpå. Här har vi kommit till Norrpada och klockan är över fem.

Till slut hittade vi en alldeles egen klippa och kunde tvätta av oss och grilla en fläskfilé. När kvällen kom så kom också myggen!

Idag blir det överfart till Åland! Vi vaknar tidigt och lyssnar på väderrapporten. Kl 07.30 är vi på väg. Det är stadig vind, mellan halvvind och kryss. Vind ca 8-10 m/sek. Fart 6 knop. Nordostlig bäring 60 grader. När det var sjöhorisont åt alla håll togs hinken fram i fall att..., men ingen behövde. Vi åt förberedda mackor med köttbullar under gång.

Kl 15.30 anlöper vid Rödhamns gästhamn, första anhalten på Åland. Det blev 8 timmars segling och 40 sjömil. Bra jobbat Kapten!

Vi kom två minuter före flera andra båtar och fick en bra plats vid boj. Före middagen tar vi en välbehövlig promenad på de vackert röda klipporna!

Morgonen därpå blir det bad för delar av besättningen. Sedan frukost med nybakat bröd.

Vi gör oss klara för avgång i fint väder.

Det är ganska tight mellan finlandsfärjor och övriga båtar när vi styr mot Långnäs i svag läns. När det blir för tight lämnar styrman över rodret till kaptenen.

Sista biten in i Långnäs får vi plattläns. Mysigt!

Vi övernattar i Långnäs, kanske inte vackraste stället, men fullt acceptabelt. Här lägger ju färjorna till som ska angöra utländsk hamn för att passagerarna ska kunna handla taxfree!

Efter frukost i sittbrunnen tar navigatören ut rutten till Mariehamn på sjökortet och vi ger oss iväg. Det är svag vind, sol och kryss.

Vi är framme i Mariehamn och har fått en bra plats i gästhamnen. Jansons går på släktträff och vi strosar på stan.

Vi lyckades få en fin bild på en av alla dessa häftiga midsommarstänger som finns på Åland och som står kvar hela sommaren.

Nästa morgon ger oss väderprognosen klartecken för återfärd över Ålands hav till Sverige. Vi har sovit gott efter en kväll på stan som även innefattade en svängom på dansbana! Kl. 08.00 är vi på väg.

Efter trassel vid en bro som inte kunde öppnas blev det en omväg innan vi kunde sätta kurs mot Sverige. Fin överfart. Motvind ca 6 m/sek. Vi kom ur kursen och hamnade längre söderut än tänkt och fick slå några extra slag.

Vi är framme på Tjockö vid 17-tiden efter 9 timmars segling. Kapten och navigatör får vila medan övrig besättning sköter förtöjningen. (Det visade sig senare att båten inte alls låg still, vilket ju fick lov att åtgärdas!

Nästa morgon är vinden nästan obefintlig och vi går för motor i sundet mellan Yxlan och Blidö. Vi blev omkörda av S/S Blidösund och fick förstås lov att fota den fina ångbåten! Lunch på svaj. Strax norr Finnhamn kunde vi sätta segel.

Sista natthamn är Svartsö där kaptenen byter till kortbrallor. En fin kväll trots lång väntan på grillen. Nästa morgon seglar vi de sista 14 sjömilen till hemmahamn i fint väder.

bottom of page