top of page

2010 Berlin

I november var vi en långhelg i Berlin. Det var inget problem att fylla dagarna, det finns massor att uppleva i i den staden. 

Vi hade inte varit i Berlin (Västberlin) sedan 1988. 1989 revs muren och vi var förstås nyfikna på hur det nu ser nu där muren en gång stod. 

Här står vi nu på västsidan vid Check Point Charlie på Friedrichsstrasse och tittar mot det som en gång var Östberlin. Bild på amerikansk soldat.

Vi går en liten bit och kan nu fota från östsidan mot väst. Bild på östtysk soldat.

Alldeles intill finns Mauermuseum. Här en bit av den rivna muren. På museet finns förstås många intressanta saker och berättelser om flykt eller flyktförsök till väst. I närheten fanns också ett museum om livet i Östtyskland. En bild från ett dagis visade ett tjugotal barn som satt i rad på pottor. Inget barn fick gå därifrån förrän alla var klara!!!

Kvällen tillbringade vi på Potsdamer Platz, som tidigare låg i Östberlin. Här fanns en iskana för barnen att åka på!

Byggnaderna här är supermoderna...

..och spektakulära.

På kvällen var det en spännande samlingsplats! Man hade börjat sätta upp en del av julmarknaden. Vi åt mat vid ett av stånden.

Nästa dag började med ett besök i Kaiser -Wilhelm-Gedächtniskirche. Det är ruinen av kyrkan som syns bakom de moderna husen. Kyrkan bombades 1943, men har delvis restaurerats.

Detta är interiören i den restaurerade delen.

TV-tornet är Berlins högsta byggnad, 368 meter.

Här kunde ett helt gäng cykla samtidigt!

Det fanns andra fordon också.

Domen i Berlin.

Brandenburger Tor. Berlins symbol som både varit Fredsport (Fredrik Wilhelm II), Segerport (Napoleon) och symbol för makt (nazisterna).

Förintelsemonumentet till minne av dödade judar.

Oerhört tungt att gå omkring här.

Här förbereder man för festligheter i juletid.

Vi går på museet Hamburger Bahnhof. Här får vi se mycket märkliga installationer!

Frysar med kött.

Levande renar.

Flygplan?

Svampar.

Die Hackeschen Höfe. Här har man serveringar på gården sommartid.

Förbundsdagen (riksdagshuset).

Modernt.

Vid den här stationen...

..fanns en förfärlig skylt.

Sista dagen hann vi med ett museum innan vi skulle flyga hem. Vi besökte ett atombombssäkert skyddsrum byggt 1974 och blev guidade genom de underjordiska lokalerna där "allt" fanns. Här är en sovsal.

Det kändes makabert att gå runt och få berättat hur människorna skulle kunna överleva här. Totalt rymdes 3592 personer + 16 säkerhetsvakter. Utrustning och proviant fanns för 14 dagar.

En månad före jul ser det ut så här i ett varuhus i Berlin! Vi hade haft en riktigt spännande weekend och var mycket nöjda med resan.

bottom of page