top of page

2002 Bologna, Italien

I oktober var vi en långhelg i Bologna, en av Italiens många vackra gamla städer med bevarade byggnader och miljöer. En av dagarna tog vi tåget till Florens. Efter 4 dagar var vi sprängfyllda med kultur och hade verkligen kopplat av från vardagen!

Vi är på Piazza Maggiore, samlingspunkten i Bologna, och njuter. Torget byggdes på 1200-talet och kallas "Bolognas vardagsrum".

Serveringen är belägen i det här vackra huset som byggdes ca år 1200 för att fungera som stadshus.

På andra sidan piazzan ligger basilikan San Petronio.

På intilliggande torg finns den imponerande Neptunus-fontänen! Fontänen beställdes för att fira utnämnandet av påve Pius IV på 1500-talet.

Vi hade turen att kunna följa med på en guidad visning av Bolognas gamla Universitet, grundat år 1088. Det är västvärldens allra äldsta lärosäte. Det är fortfarande i bruk, men lokalerna är idag utspridda på flera platser. Vi fick sitta i "obduktionssalen", på bänkarna där läkarstudenterna på medeltiden satt för att se och lära av obduktionen som ägde rum på en bänk i mitten av rummet.

Vi fick också en guidad tur i det som kallas Sette Chiese (sju kyrkor). Idag är de gamla kyrkorna överbyggda av Basilikan San Stefano men några av de gamla kyrkovalven finns kvar. I ett valv under jord fick vi uppleva en riktig rysare! En kör övade gamla religiösa sånger - såå vackert!

På piazza delle Sette Chiese (sju kyrkor) finns också Palazzo Isolani. Palatset ger prov på den röda färgen som finns på många gamla hus i Bologna. Arkaderna är också typiska för Bologna! På nästan alla gator kan man gå i skugga i arkaderna.

Vissa arkader är riktigt långa!

På ett torg bjöd stadens unga blåsorkester på musik.

I Bologna finns två medeltida, lutande torn, Le due Torre. De är belägna strax intill varandra men lutar från varandra. Det högsta tornet, Asinelli, är 97 m högt och i det kan man gå upp, så det gjorde vi förstås.

Det lägre tornet, Garisenda, som är 48 m högt, ser ut så här uppifrån.

Från det höga tornet fick vi också denna fina vy över innerstaden med Piazza Maggiore i förgrunden och stadens vackra omgivningar i bakgrunden.

Vi har tagit tåget till Florens och står nu framför Cathedrale di Santa Maria del Fiore. Katedralen är enorm! Man håller andan!

Katedralen började byggas på 1200-talet men var färdigställd först sent 1800-tal. Materialet är grön, rosa och vit marmor! Interiören är enormt vacker - tyvärr har vi ingen bra bild.

Också i Florens har man en Neptunus- fontän!

I Florens finns många skupturer!

Här har vi fotat kopian av David-statyn på den plats där originalet ursprungligen stod. Originalet finns idag inomhus i Galleria dell'Academia (som vi tyvärr inte hann med). Originalstatyn är skulperad i Carraramarmor av Michelangelo år 1504. (Statyn bredvid är Herkules och Cacus av Bandinelli från år 1534).

Självklart måste vi se den medeltida Vecchio-bron som går över floden Arno! Den är överbyggd med hus med små utbyggnader över vattnet.

På bron håller sedan gammalt guldsmederna till. Ska all dessa människor köpa guld?

Så var det god mat på mysig restaurang i Florens innan tåget går tillbaka till Bologna.

Vi är tillbaka i Bologna och det är vår sista dag här. Idag har vi ätit Pasta Bolognese på restaurangen där rätten uppfanns! Nu sitter vi åter på Piazza Maggiore och njuter - tillsammans med Gunnel och Bengt! Någon dag innan vi skulle åka hemifrån fick vi reda på att de också bokat en resa till Bologna, samma helg som vi!!!

bottom of page