2018 Rundresa i södra Finland

 

Mitt i sommaren åkte vi med färjan till Helsingfors för att bila i södra Finland tillsammans med Ingers syster och hennes man. Vi hade 4 dagar på oss och hade planerat en resrutt och bokat in oss på hotellboenden efter vägen.

På Viking Line färjan till Helsingfors.

Stockholms fantastiska skärgård

Fint väder och härlig stämning på överfarten.

Vi steg iland på måndag morgonen och åkte direkt till Porvoo (Borgå). Här är vi i den gamla stadsdelen.

Det var 30 grader varmt och vi sökte skugga på vackra bakgårdar i gamla stadsdelen.

Järnvägsstationen i Porvoo. (Under ombyggnad).

Domkyrkan i Porvoo.

Vi åkte vidare till Lappeenranta där vi skulle göra vår första övernattning. Här fick vi en fin överraskning - världens största sandslott.

Flera olika länder hade bidragit och det fanns många vackra sandskulpturer.

Här ser vi bl.a. Sveriges bidrag - en hylla med dalahästar, en älg, en Pippi Långstrump-bok och surströmmingsburk.

Nästa morgon åkte vi vidare till Saima kanal som grävts mellan Ryssland och Finland.

Vi åkte vidare mot Imatra, där vår nästa övernattning var bokad. På väg dit passade vi på att åka fram till ryska gränsen, men det enda vi såg där var en tullstation. Vägen till Imatra gick på en sandås med vatten på båda sidor av vägen. Hotellet vi skulle bo på var ett ombyggt sanatorium med vacker park. Vi badade i sjön innan vi åkte till nästa sevärdhet.

I Kerimäki, en bit norr om Imatra låg denna vackra kyrka. Det visade sig vara världens största träkyrka som var byggd för att rymma hela byns befolkning samtidigt d.v.s. 5000 personer!

Kyrkan hade en fantastiskt vacker inredning och vi var verkligen överväldigade!

Onsdag morgon fortsatte vår resa till Savonlinna (Nyslott), en stad som är byggd på öar. Vi besökte vi fästningen St Olofs borg, som byggdes på 1400-talet som skydd mot Ryssland på mark som ju då var svensk.

Varje sommar hålls en operafestival i borgen och man reser då tält för publiken på borggården.

Fortfarande var dagstemperaturen ca 30 grader och det var skönt att sätta sig i bilen och fortsätta resan till Lahti. Här var förstås hopptornet den stora turistattraktionen.

Färden fortsatte till Hyvinke (Hyvinge) där vi besökte ett järnvägsmuseum och kunde bl.a. beskåda innandömet i paradvagnen!

På eftermiddagen fortsatte vi tillbaka till Helsingfors och färjan som skulle föra oss hem igen. På väg ut från skärgården fick vi en fin överblick över fästningen Sveaborg.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now