top of page

2009 Kina

Den 15-29 november reste vi runt i Kina med Lotus Travel. Vi skulle flyga dit med Finnair, men när vi kom till Arlanda var det strejk på Finnair! Efter en del väntetid fick vi veta att gruppen delades och skulle åka olika vägar och med olika flygbolag till Beijing. Vi fick åka via Wien och därifrån med Australien Air till Beijing. Enligt resplanen skulle vi varit framme på morgonen, men nu var gruppen samlad först vid 12-tiden på dagen.

 

Publ karta Kina.jpg

Gruppen på 19 personer var nu samlad i bussen och vår reseledare, Tina Li, presenterade sig. Hon är svensk-italienska som gift sig med en kines och har bott i Kina över 40 år. Hon kom alltså dit redan då Mao Zedong var Kinas ledare!

Vi hade "slarvat bort" den tid vi skulle fått för vila på hotellet och var ganska trötta då vår sight seeing skulle börja vid Det Kejserliga Sommarpalatset.

Vi går i den "Långa gången" med vackra målningar.

Sommarpalatset ligger vid den konstgjorda Kunmingsjön. Det var kallt och morgonisen låg kvar på sjön. Vi frös.

Vi såg det kejserliga templet som låg på en hög kulle.

Marmorbåten, lika stor som ett fartyg, låg vid stranden bara som dekoration.

Första aktiviteten dag 2 var besök på kinesiska muren! Vi åkte buss ca 8 mil från Beijing till Badaling och här stod vi nu. Muren är 2200 år gammal och 630 mil lång enligt guideboken!!

Detta är ju så speciellt så vi måste få med en bild på oss var!

Det var 7 minusgrader och blåste kallt, men klart och fint väder. Medan våra medresenärer gick till en butik för att köpa varma jackor gick vi en ganska lång sträcka på muren och kunde se att den bara fortsätter och fortsätter. Lunchen intogs på en restaurang där man just förberedde för besöket nästa dag: Barack Obama!

Efter lunch var vi på besök i en liten fabrik där man gör cloisonné. På bilden ser du kopparkrukor i olika stadier genom processen. Längst till höger en färdig vas.

Man börjar med att lägga ett mönster av koppartråd på vasen.

Därefter fyller man i mönstren med olika färger.

Sedan läggs vasen i en brännugn varefter den slipas och putsas.

Nu ska vi besöka Andarnas väg på det kejserliga gravfältet från Ming-dynastin. Ett av Kinas många världsarv.

Vi går genom portar som leder in till processionsvägen.

Vi står på den 7 km långa processionsvägen med 30 st olika stenfigurer. Vägen leder till 13 mausoleer med kejsare från Mingdynastin.

En av stenfigurerna.

En annan stenfigur.

Efter en händelserik dag var det gott med mat. Den runda glasskivan på bordet går att snurra runt så att alla lätt kan förse sig ur skålarna.

Kvällen tillbringades på Pekingoperan. Föreställningen var lång och svår att förstå. Det blev många tupplurar.

Dag 3 inleds med ett besök i en park där Beijing-borna möter dagen med dans, mahjong, thai chi mm. Vi fick "klappa in dagen", alltså klappa händerna på olika sätt.

Vi går in i Förbjudna staden - världens idag till ytan största palats - som består av många byggnader.

24 st kejsare har regerat härifrån, alltsedan Mingdynastin på 1400-talet till 1911 då kejsardömet störtades.

Hela området (720 000 kvm) är omringat av en 10 m hög mur och en vattengrav.

Detalj från en trappa.

Detalj från en gård.

Inne i Centrala Harmonins sal.

Husen är vackert dekorerade.

Detalj från tak.

Hela området är förstås världsarv.

Vi går ut genom en port mot Himmelska fridens torg. Ovanför porten ser vi porträttet av Mao.

Vi fortsatte med en promenad över Himmelska Fridens torg och påmindes förstås om bilderna av studenten som försökte stoppa en stridsvagn under demonstrationerna 1989.

Nu skulle vi fara vidare till Himmelens tempel. På väg dit råkade några kinesiska ungdomar komma i vägen för bussen och genast rusade Tina ut och skällde ner dem! Håll er undan, här kommer vi!

Vi har kommit till Himmelens tempel, en av Beijings största attraktioner. Området är dubbelt så stort som Förbjudna staden. Världsarv, byggt på 1400-talet under Ming-dynastin.

Centralt i området ligger "Bönesalen för god skörd". Templet är byggt i trä och står på en marmorplatta. Alla byggnader i området har koboltblå tak av glaserat tegel, vilket symboliserar himlen.

De tolv pelarna inne i bönesalen symboliserar de tolv timmar som kinesiska dagen är indelad i.

Dagens sista besök var på en pärlaffär där vi får lära oss om odlingen av sötvattenspärlor. Tina hade praktiserat här ca ett halvår, precis som hon gjort på alla andra ställen vi besökte där det tillverkades föremål! Bara för att kunna förklara för oss! Alla damer fick varsin liten pärla!

Dag 4 Flyger vi till Hangzhou, (10 milj. invånare). Vi checkar in på hotellet och far vidare med bussen för en åktur på Västra floden. Det regnade, var 2 grader varmt och disigt. Denna flod är berömd för sin skönhet, men vi såg tyvärr inte mycket av den.

Vi åker vidare till Lingyin-templet, där flera hundra Buddhafigurer finns skulpterade direkt i bergväggen. Här är Den skrattande buddhan.

Inne i templet pågick en ceremoni för att ta emot en ung pojke som lärjunge i templet. Ceremonin bestod i sånger och trummanden och var mycket suggestiv.

På eftermiddagen besökte vi en teplantage och fick smaka Kinas förnämsta gröna te. På marknader i Beijing får man betala ca 1000 kr/kilot. (Grönt te - urp).

Dag 5 åker vi buss till Suzhou (11 milj. inv.). Här besöker vi ett sidenväveri. Vi får se tillverkningen och här är silkesmasklarver från mullbärsträd.

Här har larverna spunnit in sig i kokonger.

En spinnmaskin. Trådarna från kokongen är så tunna att man spinner ihop flera trådar till en för att få hanterliga silkestrådar. Kokongerna ligger längst ner i bilden.

Man färgar tråden och väver tyger.

Av det fantastiskt vackra tygerna sys kläder. Ett konstverk!

Mannekänguppvisning.

Här har man dragit ut trådarna ur en enda kokong och får ett tunt, tunt nät. Många lager av sådana nät blir en utmärkt fyllning i täcken. Kyler när det är varmt och värmer när det är kallt. Vi köpte förstås varsitt täcke!

På eftermiddagen hade vi ledig tid och promenerade på egen hand. Middagen serverades högt, högt upp i en skyskrapa som hade snurrande restaurang högst upp. Vi snurrade runt bland taken på skyskraporna och åt gott och drack vin för första gången i Kina.

Men OJ! Vi ser en liten vit "svensk" kyrka utanför!! Det tog några varv innan man förstod att denna lilla kyrka var byggd på taket av en skyskrapa!

Dag 6 åker vi med bussen till Tongli, ett samhälle på vatten.

Vi åker runt med båt och ser hur människor bor och lever här.

Mysiga kvarter.

Här fiskar man med hjälp av skarvar, som på många ställen i Asien.

Den här mannen förfärdigar bilder med hjälp av en sax.

Lite kinesisk musik.

En glad man som vinkade av oss när vi lämnade Tongli.

På eftermiddagen åker vi buss till Shanghai. Långt, långt innan vi kommer till stan ser bebyggelsen ut så här! Så långt ögat når.

När vi närmar oss stan ser byggnaderna lite mer spännande ut.

Här ser vi Shanhai World Financial Center (SWFC), då en av väldens högsta byggnader, 492 m. Vi åkte upp till 97:e våningen, nästan högst upp.

Lååångt där nere fanns staden!

Vi kommer till hotellet, Astor House, ett gammalt anrikt hotell i engelsk stil. Här förberedde man för bröllopsfest.

Efter att ha ätit och sett en fantastisk akrobatikshow på hotellet, gick vi ut på egen hand och fotade Shanghai's berömda skyline.

Ljussättningen ändrades hela tiden och det var en spektakulär show med Oriental Pearl Tower i fokus.

Dag 7 besöker vi Shanghai's "Gamla stan".

Elledningar.

Byggnadsställningar i bambu!

Fiske.

Här kan man gå til doktorn.

Har alla egen luftvärmepump? Är det för kylan eller värmen?

Vi besöker Yu-trädgården, anlagd i mitten av 1500-talet och en av Kinas mest berömda trädgårdar.

Vi ser ut över den vackra trädgården.

Trädgården är 2 ha och man kan gå länge och njuta av vackert formade stenar, byggnader, broar och växter. Bron "De nio krökarnas bro", som syns på bilden, slingrar sig fram över vatten och landskap.

Vackra tak.

Karpfisk.

Drake.

Det berömda te-huset Huxinting.

Bambu.

På eftermiddagen blev det promenad på affärsgator i "Nya Shanghai" och middag på stan.

Dag 8 flyger vi från Shanghai till Guilin. Här ser vi de berömda sockertoppsbergen resa sig mellan risfälten.

Vi besöker den 240 meter långa Rörflöjtsgrottan med vackra droppstensformationer och stora salar.

Efter lunch ska vi få massage! Jättebråttom iväg dit och vi som var jättesvettiga och skulle vilja duscha innan! Det visade sig att det enda som skulle masseras utan kläder var fötterna. Kroppsmassagen utfördes med jackor och alla kläder på! På kvällen blev det båttur på Li-floden för att se staden i kvällsljus.

Allt belyst i olika färger!

Här var det uppträdande av dansande flickor!

Dag 9 är det dags för ännu en tur på Li-floden, denna gång söderut mot Yangshou. Resan tar 4 timmar och vi ska få se det unika sockertopps-bergslandskapet som gjort Guilin känt.

Vi åkte rakt in mellan bergstopparna på den slingrande floden!

Försäljarna hängde på en stund...

..och försökte sälja olika saker. Vad kan det här vara för någonting?

Här finns en marknad! Vi förstod sedan att det var här båt-försäljarna höll till.

Här bedrivs fiske med skarv.

Motivet till 20-yuang-sedeln!

Det var en lång tur, men här blev floden för grund även för flatbottnade båtar och vi fick stiga ur en mil för tidigt och åka buss sista biten.

Utsikt från bussen.

Utsikt från bussen.

Framme i Yangshou.

Fordon.

Här stickar man!

Vi köpte nytt minneskort till kameran.

Efter incheckning på hotellet och middag åkte vi till en vattenshow.

Föreställningen utspelade sig på floden och var helt fantastisk!

Föreställningen var gjord av koreografen för OS-invigningen i Peking år 2008. 600 personer agerade i showen som gått för utsålda hus, 2 föreställningar per kväll, 6000 sittande i publiken, sedan 2003!

Dag 10 börjar med ett besök på en matmarknad i Yangshou

Utbudet är annorlunda än hemma, minst sagt.

Vad är detta?

Vet inte om de slaktas eller säljs levande.

Delikatesser.

Hund förstås!

Vilken röra!

Havets läckerheter.

Någon slags gås?

Dags för cykeltur. Vi cyklar till en liten by för att hälsa på en bondfamilj, bekanta till Tina Li. Runt omkring oss har vi sockertoppsbergen.

Mötande trafik.

Vi stannar och beundrar kvinnorna som broderar och säljer.

Tina med mannen i familjen.

Mannens mamma. Hon bär hatten och axelklädnaden som hon har när hon arbetar på fälten.

Mannens pappa, som blivit av med både arm och ben.

Frun i familjen.

Mannen visar sin styrka!

Vi får gå runt i familjens hem medan de berättar hur de lever och Tina översätter.

Finrummet där man tar emot gäster.

Frun i huset tillverkar tofu och vi får pröva på att pressa ut sojamjölken ur bönorna.

Intill ytterdörren finns ännu en dörr. Här inne står de två kistor som är tillverkade i hemmet för mannens föräldrar.

När vi kommer ut på gatan ser vi hur tofu-transporterna går till. Förpackat - nej nej! Nu ska vi åka buss tillbaka till Guilin och ta flyget till Xian.

Det är 11:e dagen på resan och vi är i Xian, på väg i buss till Terrakotta-arme-museet.

Vi tror inte våra ögon! Visst har vi hört om och läst om detta världsarv - men!

1974 fann en kinesisk bonde keramikskärvor och bronsvapen när han grävde efter vatten. Tills idag har man grävt ut 2000 av de 8000 terrakottasoldater som beräknas finnas i området.

Hela området är ett mausoleum över Qin Shi Huangdis, som var Kinas förste kejsare och grundare av Qindynastin. Han dog år 210 före Kristus.

Alla figurer är i naturlig storlek och alla soldater har ett personligt utseende och är beväpnade.

Figurerna är väl skulpterade och är mycket detaljerade.

Mausoleet tog 38 år att bygga, med väggar, golv och tak, en försvarsmur och alla dessa soldater, hästar, vagnar och vapen i brons. Under slutfasen arbetade 720 000 personer med bygget. Ingen kom levande därifrån; bygget var ju hemligt!

Intill mausoleet hittades detta fyrspann i brons.

Fantastiskt vackert att se!

Några år efter att Qin Shi Huangdis gravsatts plundrades en del av graven och bronsvapen stals.

Fullkomligt nöjda med dagens äventyr njöt vi av en show efter maten på kvällen.

Dag 12. Vi har ledig fm i Xian. Vi går upp på den höga försvarsmuren som går runt 12-miljonersstaden.

Muren är jättebred...

...och jättehög.

Vi är bevakade.

Vi ser ner på husen och stadens invånare.

Luften i Xian är hemsk! Bilderna blir suddiga! Vi befinner oss i ett av de stora koldistrikten.

På eftermiddagen flyger vi tillbaka till Beijing. Efter middagen tar vi en promenad. Himmelska Fridens torg är avstängt.

Vi går på en stor affärsgata. Byggnaderna är nya men byggda som det såg ut förr i Beijing. Det är flotta affärer. H&M är jättetjusigt!

Vår 13:e och sista dag i Kina åker vi cykeltaxi hutongerna, Beijings "gamla stan".

Beslut har tagits att hutongerna ska rivas och människorna som bor där får flytta ut, utan någon som helst ersättning.

De som bor i husen har ägt dem i generationer.

Vi hälsar på hos en av de familjer som Tina känner.

Här bor en välbärgad familj, det syns på inredningen.

Köket.

Bänkarna är skafferi. Vi är förvånade över att man inte stänger dörrarna, det är ju 4 minusgrader ute. Kineser verkar aldrig frysa!

Barnen leker utanför. På den här gatan har man redan börjat rivningen.

Gemensamma toaletter finns i varje kvarter. Här finns också träningsredskap!

Vi besökte Trumtornet.

Efter ett antal trappor kom vi upp i tornet och fick uppleva när trumslagarna trummade in halvslaget. Mäktigt.

Utsikt från Trumtornet.

Bussresa till Yashow, ett av alla köpcenter som finns i Peking. Detta var ett 5 våningar högt varuhus och vi fick 5 timmar på oss för shopping!

Några små inköp blev det, men vi träffade på svenskar i varuhuset som flugit till Beijing enkom för att handla. De hade kommit på morgonen och flög hem på kvällen igen!!

På väg tillbaka till hotellet passerade vi stora bostadsområden. Det märktes att Obama hade lämnat Beijing, för luften var urdålig! Vi hade haft tur när vi kom hit för 14 dagar sedan, eftersom man stängt ner fabriker och minskat trafiken inför hans besök!

På kvällen var det dags för den berömda Peking-ankan. Vi fick se hur man behandlat den på olika vis innan den serverades. Överreklamerad tyckte vi!

Dag 14 är hemresedag. Vi får en pratstund med Tina Li på flygplatsen före avresan. Hon berättar att en av hennes två söner är munk i Göteborg. (Hon var tillåten att ha två barn eftersom hennes man är parlamentsledamot!). Vi lovade att skicka nygräddade lussebullar till henne då vi kom hem och 14 dgr senare mailade hon att de kommit fram och att hon åt en halv per dag och njöt!

bottom of page