top of page

2004 Kroatien, Podgora

En vecka i maj var vi i Podgora som ligger på den Makarska rivieran på den kroatiska kusten, ca 17 mil norr om Dubrovnik. Vi var nyfikna på Kroatien och hade hört talas om det vackra Adriatiska havet utanför. 

 

Vi har kommit fram till vårt hotell i Podgora. Vi slår upp fönsterluckorna och ser ut över havet.

Nedanför oss finns en pytteliten strand som är nästan tom - ingen som badar.

Den första dagen promenerar vi runt i Podgora som inte alls är stort, bara ca 1500 invånare. Definitivt inte en turistort! Bakom hotellet reser sig bergen.

Andra dagen åker vi med på busstur till Dubrovnik. Här ser vi gamla staden Dubrovnikner till höger, fotat från bussen.

Inne i den gamla staden går vi på guidad tur.

Här finns riktigt smala gränder...

... och en mycket vacker paradgata. Staden är anlagd i mitten av 600-talet och världsarv. Från 1200-talet lydde staden under Venedig och senare under Ungern.

Av de äldsta delarna av Dubrovnik finns bara ruiner kvar.

Dubrovnik hade på 1500-talet Medelhavets största handelsflotta och härifrån färdades köpmän ända till Amerika och Indien.

Vi besökte ett kloster...

... med en underbart vacker klosterträdgård.

Den gamla stadskärnan omges av en upp till 6 m bred stadsmur som vi kunde promenera på!

Dubrovnik är en riktig turistmagnet. Många kryssningsfartyg lägger till här och det kan komma upp till 20.000 besökare per dag. Vi hittade ett underbart ställe att äta på!

Nästa dag gör vi en kryssning med båt ut till några av öarna i Adriatiska havet. Första stopp är ön Korcula och staden som också heter Korcula. Den vackra staden är omgiven av en stadsmur från 1200-talet.

I Korcula ligger (enligt vissa historiker) Marco Polos födelsehus!

På ön Mljet gick vi i Nationalparken. Vi besökte också klostret S:ta Maria som ligger på en ö i en sjö på ön Mljet. (Bilden tagen från ett vykort).

Vi fikade i den härliga klostermijön.

Så klart måste vi ha med en bild på solnedgång över Adriatiska havet. Vi fotar genom våra fönsterluckor.

De sista dagarna ägnar vi åt att ströva i omgivningarna. Bland annat fick vi se ett begravningsfölje. Kvällen innan hade vi sett små, små lappar uppsatta här och var på husen, som vi förstod gällde en innevånare som avlidit. Tidigt nästa morgon var halva byn samlad, finklädda och med blommor, tågande upp till ett högt beläget kapell med begravningsplats. Högtidligt och vackert!

Vi summerar vår vecka i Kroatien och konstaterar att vackrare färg på havet än här hade vi aldrig sett! Vi har ätit på enkla, trevliga matställen där man generöst bjudit på starksprit till och efter maten! Vi har badat några gånger på vår lilla strand och är mycket nöjda med allt!

bottom of page