top of page

2004 Agadir, Marocko

I november var vi i Agadir en vecka. Vi hade aldrig varit i Afrika och allt kändes spännande! Vi bodde på Hotell Argana inte långt från stranden. 

En dag gjorde vi utflykt till Marrakech och en annan dag en heldags rundtur till berberbyar i Atlasbergen.

 

Vi är framme på Hotel Argana i Agadir. Här är utsikten mot Atlanten från vårt rum.

Vi kan också se berget med en gammal borg strax norr om staden. 1960 förstördes större delen av Agadir av en jordbävning. Man evakuerade staden och byggde upp det nya Agadir ca 3 km söderut.

Vi börjar förstås med en promenad på stranden! Här finns mycket strand att gå på!

Vi beundrade fiskeflottan.

Fiskarna har levererat sina fångster till auktion som pågår under morgonen.

Andra dagen tar vi oss upp till borgen på berget. Här finns kamelförare som absolut vill att vi ska rida kamel och försäljare som är mycket påstridiga.

Vi får fin överblick över hamnen.

Vi konstaterar att stranden är riktigt lång!

En dag åker vi på bussutflykt till Marrakech. Guiden tar oss med till stadens största moské, Koutoubia Mosque, med sin 77 m höga minaret krönt av tre enorma kopparkulor som, enligt legenden, var gjorda i guld!

Vi besökte en riad, ett marockanskt B&B.

Vi har nu kommit till Marrakech berömda medina, Jemaa el-Fna! Vi trasslar oss in under tak till den enorma souken (inomhusmarknaden). Har väl aldrig sett på maken!!

Det var riktigt skönt att komma ut på medinan igen. Inne i souken var det trångt, ett myller av allt, starka dofter och överväldigande syner! Man sålde allt! I travar! Levande djur i små, små burar! T.o.m. igelkottar! Här körde mopeder i de smala, smala gångarna, fullastade med de mest konstiga varor. Här låg folk och sov, här fanns verkstäder och någon satt och svetsade utan skyddsglasögon mitt i vimlet!

Vi gick runt på torget bland allt folk. Den här mannen säljer lösgommar!

Ormtjusaren visar stolt upp sin orm.

När det närmade sig solnedgången skulle vi samlas på takserveringen Alhambra-terassen där man kunde se ut över hela torget. Här skulle vi sitta och vänta - på vad?

Solen sjönk och på ett kick fylldes torget med långbord och matvagnar. Läckerheter dukades upp. Nu skulle alla äta!

Vi är hemma i Agadir igen och njuter av stranden (även om den kryllar av envisa försäljare) och restaurangerna i staden, där förstås ingen alkohol serveras och servitörerna kan "alla" språk inklusive svenska och finska! Imorgon ska vi på utflykt igen!

(Bild från ett vykort). Gudiden berättar om arganaträdet som är en endem växt i sydvästra Marocko. Trädet är mycket likt olivträd och ger en speciellt fin olja. Oljan kan användas både i matlagning och som hudvård mm. Getter klättrar i träden och äter frukterna. När de sedan bajsar ut dem tar man rätt på kärnorna och ur dem pressas oljan!

(Bilden är tagen från Internet). I en sådan "sockertopp", som visade sig vara ett helt samhälle med lägenheter och gränder inuti berget, blev vi bjudna på en riktig marockansk te-ceremoni. Det gröna teet som genomgick många seremonier innan det serverades, var sötat med socker som hackades ur just en åkta sockertopp.

Idag ska vi lämna Marocko och Hotell Argana. Vi har sett en liten, men mycket spännande del av Marocko och fått många fina minnen.

bottom of page