top of page

2019 Stavanger

 

Den 22 augusti åkte vi bil till Hunnebostrand för att besöka Nordens Ark. Vi bodde två nätter på hotellet där och vandrade runt i parken och fascinerades av alla djur. Därefter åkte vi några mil söderut till Kungshamn, där vi bodde en natt. Vårt mål var ju Stavanger och vi åkte på morgonen den 25:e vidare till Moss i Norge där vi tog färja över Oslofjorden och vidare till Kristiansand där vi övernattade. Dagen därpå, den 26:e,  anlände vi till Stavanger där vi bokat  4 nätter på hotell Victoria. Vi ville se Stavanger och besöka ön "Flor och Fjäre" för att beskåda den fantastiska trädgårdsön med alla blommor!

 

Nordens Ark Tiger

Nordens Ark Persisk leopord

Nordens Ark Fjälluggla

Kungshamn Utanför vårt hotell

Utsikt över Kungshamn

Operahuset i Kristiansand

Framme i Stavanger, här är vårt hotell.

Kryssningsfartyg alldeles utanför vårt hotell.

Nya kryssningsfartyg varje dag.

Gatubild

Gamla Stavanger

Så var det då dags att åka båt ut till ön Flor o Fjäre. En blomsterhandlare köpte ön för att ha någonstans att dra sig tillbaka då han tröttnat på sin verksamhet. Sedan 30 år tillbaka har han och hans familj planterat och skapat en parkmiljö med konstgjorda sjöar och vattenfall på större och större delar av ön. Nu planterar man ca 40.000 nya plantor varje år!! Planteringarna består till största delen av annualer, dvs ettåriga växter.

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Flor o Fjäre

Vi gick på Norska oljemuséet, en mycket vacker byggnad i olika stenarter. I det spännande muséet kunde man få veta det mesta om norsk oljeindustri.

Dags att lämna Stavanger. Vi åkte en liten omväg för att titta på "Sverd i fjell", en skulptur vid Hafrsfjorden till minne av slaget år 872 då Harald Hårfager enligt sägnen enade Norge till ett rike.

Vi stannade i Haugesund för mat och promenad.

På vägen mot Sverige stannade vi och beundrade ett vattenfall.

Vacker vy.

Vi tog en avstickare för att titta på Röldal Stavkirke från 1200-talet, som under medeltiden var Norges näst mest besökta kyrka efter Nidarosdomen. Vi övernattade sedan på Haukeli Turisthem.

Sista stoppet i Norge var Kongsberg där vi promenerade och åt lunch

Vi åkte hem via Karlstad.

Karlstad by night. Nästa dag var det bara att resa hem. Vi hade haft en riktigt härlig resa, som alltid i Sverige och Norge!

bottom of page